PERSBERICHTEN
GEZAMENLIJKE AMSTERDAMSE ORGANISATIES VOOR SOCIAAL WERK
Voor Elkaar in Amsterdam koppelt kwetsbare Amsterdammers met een hulpvraag aan mensen in de buurt die hulp willen bieden. Of het nu gaat om praktische hulp of een luisterend oor. Met een centraal Amsterdams telefoonnummer en een website.
Het telefoonnummer 020-7670031 is op werkdagen van 10.00 – 13.00 uur bereikbaar. Aanmelden kan ook via deze website.
Het e-mailadres is: info@voorelkaarinamsterdam.nl
Bericht 28 november 2021 | Beter een goede buur dan een……?
Voor Elkaar In Amsterdam zoekt vrijwilligers!
Omdat het aantal hulpvragen weer toeneemt, onder meer door de stijgende besmettingscijfers, hebben we nieuwe vrijwilligers nodig. We zoeken mensen die boodschappen willen doen, de hond willen uitlaten, een wandeling willen maken of die een luisterend oor willen bieden. Het gaat dus om de praktische - en sociale hulp. Hulp die het verschil maakt voor kwetsbare Amsterdammers die er alleen voor staan.
In maart 2020, bij de eerste coronagolf met lockdown, is het stedelijke hulpinitiatief Voor Elkaar in Amsterdam opgezet. Voor Elkaar in Amsterdam (VEIA) koppelt kwetsbare Amsterdammers met een hulpvraag aan mensen in de buurt die hulp willen bieden. Of het nu gaat om praktische hulp of een luisterend oor. Dit is een groot succes. We zijn nu anderhalf jaar verder en hebben meer dan 3500 hulpvragen van Amsterdammers voorzien van iemand die is gaan helpen.
Aanmelden als vrijwilliger of met een hulpvraag kan op werkdagen van 10.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 020-7670031, via het aanmeldformulier op de website www.voorelkaarinamsterdam.nl of door te mailen naar info@voorelkaarinamsterdam.nl
Uit de praktijk
Om de betekenis van de inzet van vrijwilligers over het voetlicht te brengen, volstaan we met een aantal voorbeelden uit de praktijk.
De heer Salcedo, een trouwe vrijwilliger.
De heer Salcedo (60 jaar – bijgaande foto) is actief als vrijwilliger in Buitenveldert. Hij helpt meerdere Amsterdammers. Vaak gaat het om boodschappen doen of een praktisch klusje in of om het huis. Hij bouwt een band op met de mensen en biedt een luisterend oor. Door zijn vriendelijke, rustige en zorgzame persoonlijkheid geeft hij veel vertrouwen en voelen de mensen zich gezien en minder alleen. De heer Salcedo heeft ook in de gaten of het nog wel goed gaat met iemand. Bij een mevrouw waar hij wekelijks kwam stond hij bijvoorbeeld plots voor een dichte deur. Hij heeft toen de contactpersonen ingelicht die konden gaan kijken. Vrijwilligers als de heer Salcedo maken het verschil en betekenen veel. Daarom heeft hij afgelopen voorjaar de heldenspeld van de gemeente Amsterdam uitgereikt gekregen (zie foto).
E-mail van een chronisch zieke vrouw:
“Lieve mensen,
Vorige week hoorde ik voor het eerst van Voor Elkaar in Amsterdam. Ik heb contact opgenomen. Als chronisch zieke kan ik wel wat hulp gebruiken, zeker nu ik thuis moet blijven i.v.m. het virus. Vorige week heeft vrijwilliger Wouter mij op afstand geholpen met mijn laptop en vanochtend ben ik gebeld door vrijwilligster Sarah voor boodschappen doen. Wat fantastisch is dat!
Heel hartelijk dank lieve mensen!”
(naam vanwege privacy verwijderd)
Bedankmailtje van een meneer uit Noord:
“Ik wil jullie laten weten dat ik blij ben met jullie vrijwilliger Bart. Een jongen die mijn hond uitlaat en boodschappen doet. Dat doet hij nu al een paar weken. Ik was altijd alleen en door die rot corona kwam ik niet buiten. Bart is een lot uit de loterij. En een gezellige prater. Dank, dank, fijn dat er organisaties zijn die voor je klaarstaan.”
(naam vanwege privacy verwijderd)
Een medewerker van het belteam rapporteert:
“Een mevrouw belde over een afspraak bij de huisarts die dringend was. De persoon die haar normaal reed zat in quarantaine. Mevrouw is slechthorend en haar man heeft een geheugenprobleem, waardoor het regelen erg moeilijk werd. Een van onze vaste vrijwilligers heeft dezelfde middag op corona veilige wijze het vervoer gedaan.”
Bericht 14 juni 2021 | Heldenspelden voor corona-vrijwilligers - meer dan 3000 Amsterdammers in coronatijd geholpen.
Samen hebben we in coronatijd meer dan 3000 extra Amsterdammers geholpen!
Toen in maart 2020 de eerste lockdown kwam hebben wij in drie dagen tijd het hulpnummer Voor Elkaar In Amsterdam tot stand gebracht, compleet met website en belteam. En we hebben met de Amsterdamse collega-organisaties de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk kwetsbare en alleengaande Amsterdammer te voorzien van hulp. Binnen de kortste keren stroomden Amsterdammers toe die wilden helpen en vroegen velen bij het belteam of via de website om hulp.
Een dik jaar verder kunnen we trots melden dat we met elkaar in Amsterdam meer dan 3000 coronavragen hebben voorzien van hulp. Vaak hulp voor kwetsbare mensen die anders verstoken zouden zijn geweest van contact, boodschappen, vervoer of een andere behoefte. We hebben deze hulp extra aangeboden, dus bovenop de hulp die de vaste vrijwilligers altijd al verzorgde in de buurten.
Het is opgevallen!
Het college van Burgemeesters en Wethouders, de Stadsdeelcommissies en de beleidsambtenaren zijn ervan onder de indruk. De extra aandacht en inzet die door onze samenwerking in de stad tot stand is gekomen is hen opgevallen. Daarom wilde de gemeente graag iets terugdoen.
Heldenspelden
Voor mensen die zich voor de stad inspannen of die een bijzondere daad verrichten kent Amsterdam de Heldenspeld. Omdat het niet haalbaar is om de duizenden vrijwilligers persoonlijk een speld uit te reiken, heeft de gemeente drie vrijwilligers uitgekozen die samen representatief zijn. Zij hebben op vrijdag 11 juni jl. een heldenspeld gekregen.
Wethouder Zorg in Amsterdam Simone Kukenheim heeft voor alle andere vrijwilligers een videoboodschap ingesproken. Daarin bedankt zij namens het college van B&W alle corona-vrijwilligers en reikt zij als eerbetoon symbolisch aan allen de heldenspeld uit. Deze video is met een leuke tekst via alle samenwerkingspartners verspreid naar alle actieve corona-vrijwilligers.
___________________________________
Link naar de videoboodschap wethouder Simone Kukenheim op YouTube:
Video op YouTube
Bericht 24 november 2020 | Videoboodschap burgemeester Femke Halsema voor thuiszittende Amsterdammers die hulp kunnen gebruiken
De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, roept in een videoboodschap Amsterdammers op om contact te zoeken met Voor Elkaar In Amsterdam als ze in deze moeilijke tijd hulp nodig hebben of contact met iemand willen. Er staan namelijk 6000 Amsterdammers – die zich de afgelopen maanden hebben gemeld bij het Voor Elkaar In Amsterdam initiatief – klaar om iets te betekenen.
Voor Elkaar in Amsterdam koppelt kwetsbare Amsterdammers met een hulpvraag aan mensen in de buurt die hulp willen bieden. Of het nu gaat om praktische hulp of een luisterend oor. Met een centraal Amsterdams telefoonnummer en een website. Het is een samenwerking tussen negen Amsterdamse buurtorganisaties voor sociaal werk.
Tekst videoboodschap Femke Halsema.
“Lieve Amsterdammers,
In deze tijd moeten we er voor elkaar zijn. Misschien zit je alleen thuis, heb je niemand om contact mee te maken of heb je niemand die de boodschappen voor je doet. Gelukkig zijn er heel veel Amsterdammers die voor elkaar willen zorgen. Die een wandeling met je willen maken. Die misschien even voor je de boodschappen willen doen. Of die gewoon even naar je willen luisteren, aan de telefoon.
Als je hulp nodig hebt, bel dan de hulplijn Voor Elkaar In Amsterdam. Want dan is er iemand die jou te hulp wil schieten. Inmiddels hebben 6000 Amsterdammers zich gemeld als vrijwilliger. Om je een beetje bij te staan en om je te helpen.
Dus als je hulp nodig hebt, bel dan.
Want we zijn er voor elkaar in Amsterdam.”
___________________________________
Link naar de videoboodschap op YouTube: https://youtu.be/uDULyiT8Tvw
We Transfer link voor download videoboodschap: https://we.tl/t-lniywft86h
Bericht 30 oktober 2020 | We zitten weer klaar met belteam Voor Elkaar In Amsterdam!
De tweede coronagolf is een feit, de maatregelen zijn weer fors en deze dreigen nog strenger te worden. Kwetsbare Amsterdammers kunnen opnieuw de deur niet uit. Isolement of eenzaamheid loert om de hoek, velen hebben geen contact of iemand die kan helpen. Of achter de voordeur van Amsterdammers lopen spanningen hoog op.
Gelukkig is er het stedelijke hulpnummer van Voor Elkaar In Amsterdam:
020-7670031! Ons team zit opnieuw aan de telefoon klaar om te luisteren, contact te leggen en waar nodig hulp in te schakelen. Dat doen we door de vrijwillige inzet van de meer dan 5.000 Amsterdammers die zich al hebben gemeld - in de eigen buurt - te koppelen aan de mensen die thuis zitten.
Het telefoonnummer 020-7670031 is op werkdagen van 10.00 – 16.00 uur bereikbaar.
Sommige mensen bellen liever niet. Daarom is het ook mogelijk om je via de website aan te melden: www.voorelkaarinamsterdam.nl.
Mailen kan naar: info@voorelkaarinamsterdam.nl
Wij roepen mensen op niet te blijven kniezen. De boodschap voor mensen met de behoefte aan hulp of contact is: “Bel ons of meld je aan. Bedankt dat je contact zoekt, we zitten er klaar voor! Ook voor boodschappen doen, de rolstoel door het park duwen of andere praktische hulp kan gebeld worden. Of gewoon om een praatje te maken.”
Amsterdammers die willen helpen of die (op veilige wijze) contact willen maken met iemand die alleen is, kunnen zich aanmelden bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.
De handen ineengeslagen
Monique de Vries is directeur van Combiwel Buurtwerk, een van de partners: “Amsterdamse organisaties bieden al jaar en dag praktische hulp. We doen dit met onze vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de buurt. We merken nu dat er door het coronavirus extra behoefte aan is. Mensen zitten thuis met vragen en voelen zich onzeker. En de - soms toch al schaarse - sociale contacten lopen terug. Eenzaamheid neemt toe. Tegelijkertijd merken we dat Amsterdammers zich juist nu extra in willen zetten. Daarom hebben we samen besloten om onze hulpdiensten te verstevigen en 1 centraal nummer aan te bieden waar mensen terecht kunnen. Dan kunnen nog meer Amsterdammers gebruik maken van de diensten die de buurt biedt.”
Bericht 26 juni 2020 | Meer dan 5500 Amsterdammers hebben zich gemeld om te helpen
Half maart is door zeven organisaties voor sociaal werk in twee dagen tijd het initiatief Voor Elkaar in Amsterdam opgestart, een stedelijke telefonische hulplijn in coronatijd. Inmiddels hebben meer dan 5500 Amsterdammers zich bij het initiatief gemeld om te helpen en meer dan 1750 inwoners hebben om hulp of een luisterend oor gevraagd. Zo hebben we in ieder geval alle verzoeken voor hulp en aandacht kunnen invullen en blijkt nu dat mede hierdoor in de stadsdelen meer sociale cohesie is. Een van de deelnemers liet in een reactie weten: “……. er is meer contact in de buurt dan ooit tevoren”.
Rond de 4.000 van de aangemelde hulpbieders zijn via de sociale organisaties in de stadsdelen gekoppeld aan hulpvragen. Niet alleen aan de centraal binnengekomen verzoeken, ook aan de hulpvragen die in de stadsdelen bij de samenwerkende organisaties zelf binnenkwamen. Deze 4.000 Amsterdammers leggen bezoekjes af, maken contact om een luisterend oor te bieden, laten de hond uit, doen boodschappen of verrichten klusjes in huis of zorgen voor vervoer.
In de stadsdelen Zuid, West en Nieuw-West was het aantal aanmeldingen overweldigend en veel groter dan het aantal hulpvragen. Daardoor konden we 1500 maatschappelijk betrokken Amsterdammers niet koppelen aan inwoners met een hulpvraag. Toch wilden we graag gebruik maken van het enthousiasme van de mensen die klaar stonden om te helpen. Dus zijn de Buurtwerkers van Combiwel telefonisch contact gaan zoeken met deze mensen. Niet alleen om ze te informeren, ook om ze een aantal vragen te stellen.
De belangrijkste vraag was: “Wat is er voor de buurt nodig om de zomerperiode door te komen in een 1,5 meter samenleving?” Aan 750 bewoners in Zuid, West en Nieuw West hebben we inmiddels deze en andere vragen gesteld. Een unieke enquête waarin de stem en mening van de Amsterdammers naar voren komt. Kijk voor een overzicht met alle vragen en voor de tabellen met de antwoorden op: https://buurtwerk.combiwel.nl/voor-elkaar/
Vaak blijkt er een verbluffende kracht en creativiteit te bestaan waar we ons voordeel mee kunnen doen. Uit de telefonische enquête blijkt dat het democratisch en sociaal gebruik en delen van de publieke ruimte de belangrijkste uitdaging is. Met aan de ene kant een toename van mensen die ruimte opeisen en aan de andere kant veel mensen die dat niet kunnen of durven. Dit naast een aantal andere interessante conclusies. Bij gewenste acties voeren de culturele activiteiten de lijst aan, met de 1,5 meter als norm. Praktische – en doelgerichte hulp en straatactiviteiten scoren ook goed. Voor elk onderwerp of activiteit is er veel talenten en expertise aanwezig bij buurtbewoners die meegedaan hebben aan de enquête. Een algemeen punt van aandacht zit in de uitspraak: “Hoe houden we deze positieve transitie vast en zorgen we ook in de toekomst beter voor elkaar?”.
Wat blijkt uit onze belactie is, dat er dus enorm waardevolle denkkracht is onder de Amsterdammers en dat velen van hen bereid zijn zich in te spannen om het in de buurten goed met elkaar te organiseren. Daarom hebben we deze inwoners uitgenodigd om deel te nemen aan een buurtbijeenkomst voor het opstarten van een zomer coronaplan voor de buurt. De Buurtwerkers van Combiwel faciliteren deze bijeenkomsten en zorgen voor de nodige ondersteuning, maar een succesvolle buurtgroep blijft zelf eigenaar van het plan en de praktische invulling. Daarbij wijst Combiwel Buurtwerk de weg naar de buurtbudgetten of naar andere potjes waar financiering van goed plannen kan worden gerealiseerd.
Om ook op wetenschappelijk niveau te leren van onze initiatieven werken we samen met de Hogeschool van Amsterdam. Daar worden de resultaten verwerkt, geanalyseerd, omgezet in geclusterde onderwerpen en antwoorden en vervolgens teruggegeven aan en besproken met de betrokkenen. Het is de intentie om de Voor Elkaar in Amsterdam acties en ontwikkelingen een stedelijk vervolg te geven door de samenwerking tussen bewoners, organisaties, gemeente, stadsdelen, politiek en Buurtwerkers te behouden en uit te breiden. Ook dit zal samen met de Hogeschool van Amsterdam worden opgepakt, onder meer in de vorm van een onderzoek dat tot het voorjaar van 2021 zal worden uitgevoerd rondom de buurtcohesie en -acties in de 1,5 meter samenleving.
https://buurtwerk.combiwel.nl/voor-elkaar/ (de nieuwpagina over de telefonische contacten en de buurtbijeenkomsten)
Bericht 29 maart 2020 | Voor Elkaar In Amsterdam succesvol
In deze roerige tijden kunnen sommige mensen een beetje hulp of een luisterend oor goed gebruiken. Gelukkig zijn er ontzettend veel lieve Amsterdammers die juist nu graag iets voor anderen doen. Maar hoe breng je de hulpvrager in contact met de vrijwilliger die wil helpen? Dat lukt via de website voorelkaarinamsterdam.nl en telefoonnummer 020 7670031. Het is het stedelijk initiatief van de samenwerkende sociale organisaties om de matches tussen vraag en aanbod in de Amsterdamse buurten tot stand te brengen.
(Onder aan deze pagina een foto van ons belteam. Foto: Combiwel - deze is vrij van rechten)
Via de centrale aanmelding (telefonisch en digitaal) zijn er in tien dagen tijd:
> meer dan 3500 Amsterdammers die zich bij ons hebben gemeld om te helpen;
> meer dan 500 Amsterdammers die thuis zitten hebben om hulp of een luisterend oor gevraagd.
Dat aantal stijgt met de dag. Overigens staan deze aantallen nog los van de hulpvragen die rechtstreeks binnenkomen bij de organisaties waar we mee samenwerken. En nu er flyers huis aan huis, via winkels en apotheken verspreid zijn en er deze week advertenties in huis-aan-huisbladen staan, melden zich ook de Amsterdammers die niet digitaal zijn.
Om hulp vragen kan lastig zijn. Trots, schaamte of bescheidenheid zitten soms in de weg. Terwijl het enorm fijn kan zijn om je verhaal kwijt te kunnen. Zeker als je alleen thuis zit. Voor ouderen en degenen die in risicogroepen vallen is afstand houden nog belangrijker dan voor andere Amsterdammers. De media kunnen helpen drempels weg te nemen door te berichten. Want er staan dus duizenden Amsterdammers voor hen klaar om te helpen of om telefonisch een praatje te maken.
Een e-mail van een mevrouw uit West:
“Lieve mensen,
Vorige week hoorde ik voor het eerst van Voor Elkaar in Amsterdam. Ik heb contact opgenomen. Als chronisch zieke kan ik wel wat hulp gebruiken, zeker nu ik thuis moet blijven i.v.m. het virus. Vorige week heeft Wouter mij op afstand geholpen met mijn laptop en vanochtend ben ik gebeld door Sarah voor boodschappen doen. Wat fantastisch is dat!!!!
Heel hartelijk dank lieve mensen!!!! (naam vanwege privacy verwijderd)”
Een medewerker van het belteam rapporteert:
“Een mevrouw belde over een afspraak bij de huisarts die dringend was. De persoon die haar normaal reed zat in quarantaine. Mevrouw is slechthorend en haar man heeft een geheugenprobleem, waardoor telefonisch contact erg moeilijk werd. Mevrouw kon wel mailen. Via snel contact over de mail tussen mevrouw, mij en Burennetwerk is het gelukt om dezelfde middag nog een chauffeur te regelen.”
Bericht 15 maart 2020 | Amsterdammers Voor Elkaar; samen komen we hier doorheen
Stedelijk telefoonnummer 020-7670031 voor praktische hulp door vrijwilligers
en de praktische hulpwebsite voorelkaarinamsterdam.nl
(Onder aan deze pagina een foto van ons belteam. Foto: Combiwel - deze is vrij van rechten)
Vanwege het coronavirus kunnen we het beste uit elkaars buurt blijven. En kun je beter binnenblijven als je tot een kwetsbare risicogroep behoort. Zo gaan we verspreiding tegen. Maar hoe kom je dan aan je boodschappen? En hoe ga je naar een belangrijke afspraak? Is er nog wel iemand waar je je verhaal aan kwijt kan? Juist nu, in onzekere tijden, is voor de oudere en/of kwetsbare Amsterdammer sociaal contact en praktische hulp belangrijk. Het idee dat de buitenwereld er nog voor je is en dat je kan bellen voor hulp of een luisterend oor zorgt dat je je minder alleen voelt.
Daarom slaan de Amsterdamse organisaties voor sociaal werk de handen ineen. Er is een centraal Amsterdams telefoonnummer voor praktische hulpvragen en contactverzoeken, 020-7670031, van hieruit leiden we door naar de organisaties in de buurten van Amsterdam. En er is een speciale website in de lucht gebracht: voorelkaarinamsterdam.nl.
We roepen de Amsterdammers op zich aan te melden als ze iets kunnen en willen betekenen voor een ander. En de Amsterdammer die hulp nodig heeft of een praatje wil maken gaan we – buurtgebonden – in contact brengen met deze vrijwilligers. Zo verbinden we de buurtbewoners met elkaar en slaan we ons hier samen doorheen!
Monique de Vries, directeur Combiwel Buurtwerk, namens samenwerkende organisaties voor sociaal werk:
“Amsterdamse organisaties bieden al jaar en dag praktische hulp voor mensen uit kwetsbare groepen. We doen dat in nauwe samenwerking met onze vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de buurt. Zonder hen zou dat niet mogelijk zijn. Ook Burennetwerk is in deze actie een belangrijke partner die de hele stad bereikt. We merken nu dat er door het coronavirus extra behoefte is. Mensen zitten thuis met vragen. Ze voelen zich onzeker. En de - soms al schaarse - sociale contacten lopen terug. Eenzaamheid neemt toe. Gelijktijdig merken we dat Amsterdammers zich nu extra in willen zetten. Daarom hebben we samen besloten om onze hulpdiensten te verstevigen en één centraal nummer aan te bieden waar mensen terecht kunnen. Dan kunnen nog meer Amsterdammers gebruik maken van de diensten die de buurt biedt”.
Praktische vragen en gewoon voor een praatje
Het centrale nummer is er voor praktische vragen als een boodschap doen, een klusje dat erg nodig is of vervoer. Er mag ook gebeld worden voor een praatje, een luisterend oor. We zorgen ervoor dat diegene die belt snel verbonden wordt met de organisatie en dienstverlening in de eigen buurt
Daarnaast gaan de vrijwilligers ook actief bellen om te kijken hoe het gaat met de bewoners die we al kennen. Amsterdammers die normaal gesproken naar een Huis van de Wijk, Huiskamer in de Buurt of een Ontmoetingscentrum komen, maar nu alleen thuis komen te zitten. Gewoon even bellen, een praatje maken en vragen of er wat nodig is maakt dan het verschil.
Wanneer is het nummer actief?
Van maandag t/m vrijdag zit het belteam van 10:00 tot 16:00 uur klaar.
Het nummer is: 020-7670031.
Voor de goede orde: alle bestaande telefoonnummers in de stad voor hulp en advies blijven ook actief. Ons initiatief is aanvullend en in de plaats van de dagelijkse sociale ontmoeting en hulp die we normaal gesproken al bieden.
Initiatief van Amsterdamse organisaties voor sociaal werk. Coördinatie door Combiwel, Monique de Vries.
Meer informatie is verkrijgbaar bij contactpersoon Evert van der Wissel
Telefoonnummer 020-5754700 / Mailadres: communicatie@combiwel.nl